Różności..

Forum - Problemy z odzywianiem ...

2009-08-29 18:15:59
nadia11

Problemy z odzywianiem ...

Witajcie Dziewczynki,

Juz dawno miałam do was napisac , ale ciagle zapominałam ...

Otoz , mam problem z odżywianiem , moze nie tyle co  z samym odzywianiem , ale mam wrażenie ze moj żołądek nie przyswaja wszystkiego , tylko nie wiem jeszcze dokladnie czego .

Od kilku tygodni , wlasciwie to juz od paru miesiecy gdy cos zjem , od razu moj brzuch staje sie wielki , miekki i czesto mnie boli. To nie jest to uczucie , kiedy czlowiek jest bardzo najedzonyi wtedy czuje sie taki pelny. Temu uczuciu u mnie towarzyszy jeszcze ból , ociężałość i nawet jak zjem coś po południu to wieczorem nie mogę spac , bo moj brzuch jest taki pełny! A wcale nie jem dużo !!

I jak sie tak czuje , to nie chce mi sie nic robic :(

Zaczęło mnie to bardzo denerwować  i zastanawiam się czy to przez to co jem lub czego nie jem , a może to ma tez wpływ jak czasem jem w stresie ?

Nie zawsze jem śniadania ( wiem , ze to ważne , ale czasem nie mam czasu , bo wylatuje szybko do pracy ) , później cos zjem , jakaś bułkę itp.

Jem obiad okolo 16 , chociaz tez nie zawsze. Wieczorami czasami tez cos zjem , ale nie na noc.

Bardzo lubie sery i wszelkiego rodzaju actimele i tym podobne . I czesto pije właśnie takie probiotyki . Moze to od tego tak mnie boli ten brzuch ?

Oczywiscie tez czasem zjem male co nieco , typu batonik , czekoladka itp.

Jem warzywa i owoce , ale rzadko . Pije wode , ale tez rzadko.

Juz sama nie wiem .... Czasem wstaje rano z płaskim brzuszkiem , później zjem COKOLWIEK  to mam taka oponkę , ze szkoda gadać i tak chodzę cały dzień :(

PS.Jadlam przez kilka tygodni Activie i troszke mi pomagala , ale po kilku tygodniach jedzenia tych jogurtów , juz nie moge na nie patrzec ;/

( Dodatkowe informacje: nie byłam nigdy chora na bulimie czy anoreksje , ważę normalnie około 62 kg ).

Pomóżcie , proszę o rady !

Pozdrawiam , 

Nadia xx

2009-08-30 23:16:15
oliwia

Kurcze Nadiu nie wiem jak Ci pomóc! Nie mam i nigdy (na szczęście) nie miałam takich problemów. Moja siostra jednak miała tzw zespół jelita drażliwego, często nękały ją  gazy (bolesne!), i właśnie - powiekszony brzuch.. Moze powinnaś iść do lekarza? Po co sie męczyć! Pozdrawiam
2009-11-16 13:33:08
Monik

IŻ1.

Przy problemach z odżywianiem, przy zwalczaniu otyłości, również cukrzycy typu 2, niezmiernie pomocne są tabele z produktami odpowiednio prozdrowotnie, odchudzająco sklasyfikowanymi wg tzw.

__INDEKS  ŻYWIENIOWY, tj. IŻ produktu.  Zasady życiowe

Tabele te opracowali naukowcy z krakowskiego instytutu naukowego o nazwie:

INSTYTUT  IRL  KRAKÓW.  Super  Spróbuj tak jeść, choćby kilka dni, a poczujesz się lżej i zdrowiej.

Zobacz też:

Książka; _pt._______:  PORADNIK  ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku.   śmiech

P. S. W rozdziale R33 znajdziemy zestaw ćwiczeń na

__MIĘŚNIE  OKOŁOKRĘGOSŁUPOWE, które w praktycznej, indywidualnej realizacji, finalnie rozwiązują problem BÓLÓW  KRĘGOSŁUPA u człowieka.

Autor:  INSTYTUT  naukowo-badawczy im. Prof. Ryszarda Lorenca w Krakowie.

Wydawca:  Wydawnictwo Naukowe  INSTYTUTU  IRL  KRAKÓW

__Skrót adresu strony w Internecie_______: MAGDALIRL

2009-12-04 09:58:12
megi

Jeśli o mnie chodzi to ja nie przyswajam części pokarmu, bo mam wyniszczone kosmki jelitowe przez te herbatki oczyszczające, odchudzające. I też boli mnie czasami brzuch i mam poczucie mocnej sytości, mimo, że w cale dużo nie jestem. Nie wiem czy to jest tym spowodowane czy czymś innym. Też zamierzam się wybrać do lekarza i sprawdzić co i jak, więc sądzę, że też powinnaś się wybrać i nie bagatelizować tego problemu. Pozdrawiam.
2010-02-24 13:54:32
Moschino1983

To trochę brzmi jakbys miała wzdecia. czasami tak organizm reaguje kiedy nie dostarcza się mu systematycznie pożywienia, albo nie trawisz laktozy, wtedy takie objawy sie pojawiają (laktoza występuje w mleku), sama tak miałam.

Pilnuj tego żeby mimo wszystko jeść systematycznie i nie duże porcje :-)

Naprawdę działa :-)

2010-02-24 15:48:06
korba

Regularne jedzenie jak najbardziej wszystkim polecam, ale jednak na wyniszczone kosmki i inne zmiany fizyczne w częściach układu pokarmowego trzeba mieć specjalny plan , co jeść, a co nie, żeby tego przewodu nie podrażniać i nie spowodować jeszcze większych uszczerbków na zdrowiu. Jeśli się wie, że coś mi szkodzi, to należy tego unikać, każdy gastrolog ci to powie. Należy jeść to, po czym czujesz się dobrze. I wizyta u lekarza jest oczywiście niezbędna.
2010-08-27 19:49:51
katida

ja się w wielu przypadkach staram przestawiać na produkty light, które (przynajmniej mój) organizm przyswaja znacznie lepiej. Jogurt naturalny zamiast śmietany, serek pleśniowy Carre Presidenta, zamiast ciężkiego sera żółtego, itd.
2010-09-21 20:01:11
adios

Ja również miałam podobny problem, często czułam się tak samo jak ty. Znojma poradziła mi abym codziennie rano wypijała szklankę wody z cytryną i piła dużo wody w ciągu dnia. Piszesz, ze pijesz mało wody, ja też kiedyś stroniłam od tego napoju, ale wyrobiłam obie nawyk i teraz już nie wyobrażam sobie dnia bez butelki mojej Dobrawy. To moja ulubiona woda, do tego teraz wprowadzili na rynek smakową wodę żurawinową wiec jak zamarzy mi się jakas odmiana odzwykłej wody wtedy kupuje tą smakową i wiem, że nie truję tym organizmu. Naprawdę zdrowie odżywanie i picie wody może bardzo pomó, sama się o tym przekoanłam. Pozdrawiam i życzę dobrych efektów.

Newsletter

Jeśli chcesz być powiadamiana o nowosciach zapisz się do naszego biuletynu