Różności..
Forum - Najlepsze książki jakie czytałyście
elisabeth
Najlepsze książki jakie czytałyście
Jestem molem książkowym i pożeram wszystko, co dobre, a najbardziej smakuje mi fantastyka. Naj, najsmaczniejsze ostatnio czytane nowości:
- Ja, Gelerth (Pasikowski)
- cały cykl o wiedźminie
- moje ukochane chłopisko: martin rr george i jego cudowny, długachny.... cykl Pieśń Lodu i Ognia (bo on sam bynajmniej nie jest zbyt pociągający:)
- zdrada na trzy głosy - bardzo emocjonująca historia o miłości i zdradzie. Nie banalna, bardzo wciągająca, nie polecam przed snem- noc z głowy..
- Pieśń wiatru - fajnie przyjemnie się czyta, taka do podusi
- powieści Elisabeth Chadwick (niestety nie tłumaczone z ang., fajne romansiki wplątane w historię)
Co wy polecacie, ale z książek które się niedawno ukazały??
woman
Witaj Elisabeth :-)
Przyznam, ze te tytuly wogole nie kojarze chociaz bardzo lubie czytac w wolnym czasie i wiele przeczytalam.
Moze troche o starszych, to bardzo przejmujaca powiescia obyczajowa byla dla mnie
***Hand Elizabeth "Anna i krol"
***William Wharton "Rubio" "Tato" "Spoznienie kochankowie"
***Gamble Terry "Tancerze wodni"
Moge tez polecic ksiazki C.Zafona :) Nawiedzam moja bibliotekarke od paru tygodni, bo jego nowa powiesc "gra aniola" jest poprostu rozchwytywana. Polecam, jesli lubisz fantastyke :)
W ksiegarni zamowilam ostatnio "Az nas smierc rozlaczy" Harlana Cobena, bo nie zawiodlam sie jeszcze na zadnej jego ksiazce a lubie poczytac kryminaly.
Pozdrawiam.
elisabeth
Re: Najlepsze książki jakie czytałyście
woman:
Witaj Elisabeth :-)
Przyznam, ze te tytuly wogole nie kojarze chociaz bardzo lubie czytac w wolnym czasie i wiele przeczytalam.
Moze troche o starszych, to bardzo przejmujaca powiescia obyczajowa byla dla mnie
***Hand Elizabeth "Anna i krol"
***William Wharton "Rubio" "Tato" "Spoznienie kochankowie"
***Gamble Terry "Tancerze wodni"
Moge tez polecic ksiazki C.Zafona :) Nawiedzam moja bibliotekarke od paru tygodni, bo jego nowa powiesc "gra aniola" jest poprostu rozchwytywana. Polecam, jesli lubisz fantastyke :)
W ksiegarni zamowilam ostatnio "Az nas smierc rozlaczy" Harlana Cobena, bo nie zawiodlam sie jeszcze na zadnej jego ksiazce a lubie poczytac kryminaly.
Pozdrawiam.
Dzięki Woman!:) Koniecznie przeczytaj cały cykl Pieśn Lodu i ognia - obiecuję Ci że mi za to podziękujesz:)
Anna i król - to na tej podstawie chyba jest film Henry VIII???
Tancerze wodni - nie czytałam, na pewno przeczytam skoro polecasz że niezłe. I na grę anioła też będę mieć oko:)) Whartona czytałam wszystkie, ale prawdę mówiąc, trochę mi się już znudził..:/
klaudia
no to ja wrzucam swoje typy:
Dom nad rozlewiskiem - fajna, ciepła powieść, po której milej się żyje. Bardzo normalna i ta normalność właśnie jest cudowna. Zaraża optymizmem i takim nowym spojrzeniem na świat. Polecam
Świat marzeń zakupoholiczki - z zupełnie innej beczki. Rozbrajająca, śmieszna a wręcz komiczna. Pękałam ze śmiechu.
Katedra w Barcelonie - coś w stylu Hrabii Monte Christo. Fajna atmosfera książki, aż czuć Barcelonę - odkąd przeczytałam tę książkę, marzę, żeby kiedyś tam pojechać.
Harlana Cobena też bardzo lubię, czytałam niedawno "nie mów nikomu", polecam!
Wiki
Imperium - Ryszard Kapuściński
Gringo wśród dzikich plemion - Wojciech Cejrowski
Gra Endera - Card Orson Scott
Pewnie narobię sobie wrogów, ale trudno.. muszę to napisać.. niecierpię Tolkiena! Nie wiem czym się tak wszyscy zachwycają!!
justynaa
Witajcie:) Ostatnio wpadla w moje rece "Koralina"
Caliekm przyjemna lektura:):):):):)
myszka
elisabeth
Re: Najlepsze książki jakie czytałyście
myszka:
A ja się ostatnio zachwyciłam "Trylogią Czarnego Maga" T. Canavan. Świetna lektura, którą po prostu zjadłam z wdziękiem literacko-fantastycznej maniaczki.
Dzięki wszystkim za odpowiedzi, a szczególnie Tobie myszka za ten tytuł - jeśli to dobra fantastyka, na pewno po nią sięgnę!
Wczoraj właśnie skończyłam Filary Ziemi - cudna super książka, polecam każdej i każdemu! Tomisko opasłe, takie jakie lubię, klimat wspaniały - pełen zabobonów, ponurej i twardej rzeczywistości, fanatyzmu i miłości.. mniam! I są następne części, hurra!:)))
barbie
"Weronika postanawia umrzeć"
"Wyznania gejszy"
"Kwiat pustyni"
"Zbrodnia i kara"
"Przeminęło z wiatrem"
"Dziewczynka w czerwonym płaszczyku"
kaszmirek
shae
Znam biblionetke, a jakże:)
Postanowiłam odświezyć temat i wymienić WSZYSTKIE książki, które ubóstwiałam w dzieciństwie - tak gdzieś w wieku 8-10 lat.
- Absolutnie wszystkie książki Astrid Lindgren (szczególnie Ronja, bracia Lwie serce, Dzieci z bullerbyn)
- Książki D. Terakowskiej (fantastyka dla najmłodszych, np. Władca Lewawu - cudo, istna perełka!! Dla tych starszych książki Terakowskiej również są świetne)
- Książki Tove Jansson (cały cykl o Muminkach)
- Jerzy Niemczuk, w szczególności moja ukochana książka "powrót daleków", również z pogranicza fantastyki (czemu już nikt nie pisze takich książek??)
- I znowu fantastyka dla dzieci w najlepszym, niesamowitym wydaniu: Marta Tomaszewska "Królowa Niewdzialnych Jeźdźców".
- Ewa Nowacka "Biały koń bogów" - świetna, niekoniecznie dla dzieci, ale takie miałam upodobania:)
Wymienione pozycje gorąco polecam wszystkim rodzicom - wasze dzieci po ich przeczytaniu z pewnością zamienią się w mole książkowe..:))