Różności..

Forum - Najlepsze książki jakie czytałyście

2009-03-26 12:08:28
elisabeth

Najlepsze książki jakie czytałyście

Jestem molem książkowym i pożeram wszystko, co dobre, a najbardziej smakuje mi fantastyka. Naj, najsmaczniejsze ostatnio czytane nowości:

• Ja, Gelerth (Pasikowski)
  • cały cykl o wiedźminie
  •  moje ukochane chłopisko: martin rr george i jego cudowny, długachny.... cykl Pieśń Lodu i Ognia (bo on sam bynajmniej nie jest zbyt pociągający:)

• zdrada na trzy głosy - bardzo emocjonująca historia o miłości i zdradzie. Nie banalna, bardzo wciągająca, nie polecam przed snem- noc z głowy..
  • Pieśń wiatru - fajnie przyjemnie się czyta, taka do podusi
  • powieści Elisabeth Chadwick (niestety nie tłumaczone z ang., fajne romansiki wplątane w historię)

Co wy polecacie, ale z książek które się niedawno ukazały??

2009-03-26 18:11:24
woman

Witaj Elisabeth :-)

Przyznam, ze te tytuly wogole nie kojarze chociaz bardzo lubie czytac w wolnym czasie i wiele przeczytalam.

Moze troche o starszych, to bardzo przejmujaca powiescia obyczajowa byla dla mnie

***Hand Elizabeth "Anna i krol" 

***William Wharton "Rubio" "Tato" "Spoznienie kochankowie"

***Gamble Terry "Tancerze wodni"

Moge tez polecic ksiazki C.Zafona :) Nawiedzam moja bibliotekarke od paru tygodni, bo jego nowa powiesc "gra aniola" jest poprostu rozchwytywana. Polecam, jesli lubisz fantastyke :)

W ksiegarni zamowilam ostatnio "Az nas smierc rozlaczy" Harlana Cobena, bo nie zawiodlam sie jeszcze na zadnej jego ksiazce a lubie poczytac kryminaly.

Pozdrawiam.

2009-03-26 19:23:43
elisabeth

Re: Najlepsze książki jakie czytałyście

woman:

Witaj Elisabeth :-)

Przyznam, ze te tytuly wogole nie kojarze chociaz bardzo lubie czytac w wolnym czasie i wiele przeczytalam.

Moze troche o starszych, to bardzo przejmujaca powiescia obyczajowa byla dla mnie

***Hand Elizabeth "Anna i krol" 

***William Wharton "Rubio" "Tato" "Spoznienie kochankowie"

***Gamble Terry "Tancerze wodni"

Moge tez polecic ksiazki C.Zafona :) Nawiedzam moja bibliotekarke od paru tygodni, bo jego nowa powiesc "gra aniola" jest poprostu rozchwytywana. Polecam, jesli lubisz fantastyke :)

W ksiegarni zamowilam ostatnio "Az nas smierc rozlaczy" Harlana Cobena, bo nie zawiodlam sie jeszcze na zadnej jego ksiazce a lubie poczytac kryminaly.

Pozdrawiam.

Dzięki Woman!:) Koniecznie przeczytaj cały cykl Pieśn Lodu i ognia - obiecuję Ci że mi za to podziękujesz:)

Anna i król - to na tej podstawie chyba jest film Henry VIII???

Tancerze wodni - nie czytałam, na pewno przeczytam skoro polecasz że niezłe. I na grę anioła też będę mieć oko:)) Whartona czytałam wszystkie, ale prawdę mówiąc, trochę mi się już znudził..:/

2009-03-26 19:56:13
klaudia

no to ja wrzucam swoje typy:

Dom nad rozlewiskiem - fajna, ciepła powieść, po której milej się żyje. Bardzo normalna i ta normalność właśnie jest cudowna. Zaraża optymizmem i takim nowym spojrzeniem na świat. Polecam

Świat marzeń zakupoholiczki - z zupełnie innej beczki. Rozbrajająca, śmieszna a wręcz komiczna. Pękałam ze śmiechu.

Katedra w Barcelonie - coś w stylu Hrabii Monte Christo. Fajna atmosfera książki, aż czuć Barcelonę - odkąd przeczytałam tę książkę, marzę, żeby kiedyś tam pojechać.

Harlana Cobena też bardzo lubię, czytałam niedawno "nie mów nikomu", polecam!

2009-03-26 20:06:14
Wiki

Imperium - Ryszard Kapuściński

Gringo wśród dzikich plemion - Wojciech Cejrowski

Gra Endera - Card Orson Scott

Pewnie narobię sobie wrogów, ale trudno.. muszę to napisać.. niecierpię Tolkiena! Nie wiem czym się tak wszyscy zachwycają!!

2009-04-11 15:25:16
justynaa

Witajcie:) Ostatnio wpadla w moje rece "Koralina"

Caliekm przyjemna lektura:):):):):)

2009-04-17 08:51:25
myszka

A ja się ostatnio zachwyciłam "Trylogią Czarnego Maga" T. Canavan. Świetna lektura, którą po prostu zjadłam z wdziękiem literacko-fantastycznej maniaczki.
2009-04-17 09:19:35
elisabeth

Re: Najlepsze książki jakie czytałyście

myszka:
A ja się ostatnio zachwyciłam "Trylogią Czarnego Maga" T. Canavan. Świetna lektura, którą po prostu zjadłam z wdziękiem literacko-fantastycznej maniaczki.

Dzięki wszystkim za odpowiedzi, a szczególnie Tobie myszka za ten tytuł - jeśli to dobra fantastyka, na pewno po nią sięgnę!

Wczoraj właśnie skończyłam Filary Ziemi - cudna super książka, polecam każdej i każdemu! Tomisko opasłe, takie jakie lubię, klimat wspaniały - pełen zabobonów, ponurej i twardej rzeczywistości, fanatyzmu i miłości.. mniam! I są następne części, hurra!:)))

2010-01-20 22:32:54
barbie

"Weronika postanawia umrzeć"

"Wyznania gejszy"

"Kwiat pustyni"

"Zbrodnia i kara"

"Przeminęło z wiatrem"

"Dziewczynka w czerwonym płaszczyku" 

2010-01-25 14:19:35
kaszmirek

polecam wszystkim molom (ksiązkowym:) serwis biblionetka.pl. mają tam fajny ranking książek (choć nie do końca się z nim zgadzam, bywa pomocny przy poszukiwaniu fajnej lekturki do poduchy:) pozdrawiam!
2010-01-25 19:07:02
shae

Znam biblionetke, a jakże:)

Postanowiłam odświezyć temat i wymienić WSZYSTKIE książki, które ubóstwiałam w dzieciństwie - tak gdzieś w wieku 8-10 lat.

• Absolutnie wszystkie książki Astrid Lindgren (szczególnie Ronja, bracia Lwie serce, Dzieci z bullerbyn)
  • Książki D. Terakowskiej (fantastyka dla najmłodszych, np. Władca Lewawu - cudo, istna perełka!! Dla tych starszych książki Terakowskiej również są świetne)
  • Książki Tove Jansson (cały cykl o Muminkach)
  • Jerzy Niemczuk, w szczególności moja ukochana książka "powrót daleków", również z pogranicza fantastyki (czemu już nikt nie pisze takich książek??)
  • I znowu fantastyka dla dzieci w najlepszym, niesamowitym wydaniu: Marta Tomaszewska "Królowa Niewdzialnych Jeźdźców".
  • Ewa Nowacka "Biały koń bogów" - świetna, niekoniecznie dla dzieci, ale takie miałam upodobania:)

Wymienione pozycje gorąco polecam wszystkim rodzicom - wasze dzieci po ich przeczytaniu z pewnością zamienią się w mole książkowe..:))

Newsletter

Jeśli chcesz być powiadamiana o nowosciach zapisz się do naszego biuletynu