Medycyna estetyczna - pytania do chirurga plastyka
Forum - Źle wykonany zabieg preparatem Restylane!!
Malina
Źle wykonany zabieg preparatem Restylane!!
Zwracam się z prośbą o pomoc i wskazanie dalszego postępowania. Mam 41 lat, ok. 1.5 roku temu poddałam się w USA zabiegowi wypełnienia zmarszczek pod oczami za pomocą Restylane. Efekt okazał się katastrofalny – po zniknięciu opuchlizny zostały bardzo nieestetyczne wgłębienia (tak jakby drobne guzki). Udałam się ponownie do lekarza który za pomocą preparatu Hialuronidase rozpuścił kwas hialuronowy – zabieg ten jeszcze bardziej wszystko pogorszył. Ten sam lekarz zalecił mi ponowne wstrzyknięcie Restylane, i potem jeszcze dwukrotnie go rozpuszczał…
Na dzisiejszy dzień, prawie 1,5 roku po zabiegu, moja twarz w dalszym ciągu wygląda źle. Oczywiście udałam się do innego lekarza - zalecił mi przeszczep własnej tkanki tłuszczowej, ale ja nie chcę i nigdy nie chciałam tak radykalnych zabiegów! Słyszałam też, że kwas hialuronowy wchłania się samoistnie – cóż, u mnie się tak nie stało, być może z powodu wielokrotnie przeprowadzanego rozpuszczania i wstrzykiwania.. (?)
Czy da się w ogóle coś jeszcze zrobić z moją twarzą? Czy niewłaściwie użyte Restylane i Hialuronidase mogły spowodować trwałe uszkodzenia w strukturze mojej skóry? Bardzo proszę o odpowiedź i konkretne wskazówki.
Redakcja