Psyche

Forum - Czy przyjaźń pomiędzy kobietą a mężczyzną jest możliwa?

2009-12-16 17:58:20
ilona

Czy przyjaźń pomiędzy kobietą a mężczyzną jest możliwa?

Niektórzy myślą, że taka przyjaźń nie jest możliwa. Ja mam jednego przyjaciela mężczyznę - przynajmniej ja to tak widzę. Jeszcze się na nim nie zawiodłam! Jednak jednej z moich przyjaciółek też się tak wydawało a okazało się, że on chciał czegoś więcej. Co sądzicie? 
2009-12-17 00:25:04
majka

Przyjażń między kobietą a mężczyzną...? No way! Droga Ilonko, wydaje mi się że Twój przyjaciel również zacznie niedługo czegoś chcieć.. a może już chce, lecz Ty tego nie dostzregasz..;)
2009-12-17 00:46:22
ilona

Re: Czy przyjaźń pomiędzy kobietą a mężczyzną jest możliwa?

majka:
Przyjażń między kobietą a mężczyzną...? No way! Droga Ilonko, wydaje mi się że Twój przyjaciel również zacznie niedługo czegoś chcieć.. a może już chce, lecz Ty tego nie dostzregasz..;)

Myślę, że jednak  tak się nie okaże. Znamy się już 4 lata! Oboje jesteśmy w związkach. Przyjaźnię się i z nim i z jego dziewczyną. 

2009-12-17 10:25:11
lyrics

Po sobie wiem, że jest to możliwe, więc żyj bez domysłów, że on może Cię traktować jak potencjalną dziewczynę, bo jeśli w twoim mózgu zrodzi się coś takiego i będziesz tą myśl pielęgnować, to on może to wyczuć i też zacząć tak myśleć, a chyba tego nie chcesz?
2009-12-21 22:48:13
carlos

Jest możliwe jak najbardziej, ale jest to specyficzna przyjaźń.
2009-12-22 10:59:12
majka

carlos:
Jest możliwe jak najbardziej, ale jest to specyficzna przyjaźń.

Specyficzna, znaczy się jaka...? Mógłbyś sprecyzować??

2009-12-22 21:48:47
carlos

Specyficzność ta polega na tym (przynajmniej w moim przypadku), że z przyjaciółką tak jak i z przyjacielem mogę porozmawiać o wszystkim, ale tylko Ona może coś ocenić, doradzić jako kobieta, a dokładniej jako płeć przeciwna, tylko Ona może pomóc mi zrozumieć inną kobietę. Przyjaciel, choćby miał 150 lat i przeżył 100 związków to i tak nie da mi tego co przyjaciółka. Oczywiście przytoczony przykład związku nie jest jedynym, po prostu przyjaciółka może pomóc mi zrozumieć kobiecość na wielu innych frontach.
2009-12-22 21:50:52
carlos

Specyficzność ta polega na tym (przynajmniej w moim przypadku), że z przyjaciółką tak jak i z przyjacielem mogę porozmawiać o wszystkim, ale tylko Ona może coś ocenić, doradzić jako kobieta, a dokładniej jako płeć przeciwna, tylko Ona może pomóc mi zrozumieć inną kobietę. Przyjaciel, choćby miał 150 lat i przeżył 100 związków to i tak nie da mi tego co przyjaciółka. Oczywiście przytoczony przykład związku nie jest jedynym, po prostu przyjaciółka może pomóc mi zrozumieć kobiety na wielu innych frontach.
2010-01-12 17:48:00
nika

carlos:
Specyficzność ta polega na tym (przynajmniej w moim przypadku), że z przyjaciółką tak jak i z przyjacielem mogę porozmawiać o wszystkim, ale tylko Ona może coś ocenić, doradzić jako kobieta, a dokładniej jako płeć przeciwna, tylko Ona może pomóc mi zrozumieć inną kobietę. Przyjaciel, choćby miał 150 lat i przeżył 100 związków to i tak nie da mi tego co przyjaciółka. Oczywiście przytoczony przykład związku nie jest jedynym, po prostu przyjaciółka może pomóc mi zrozumieć kobiety na wielu innych frontach.

zgadzam się całkowicie. Sama mam kilku fajnych przyjaciół - mężczyzn, nie ma między nami żadnych niezdrowych relacji. Na jednego z moich przyjaciół zawsze mogę liczyć, a jest szczęśliwie żonaty - przyjaźnię się także z jego żoną. Tak wiec nie ma reguły - to chyba zależy od nas, jakie związki tworzymy z innymi ludźmi.

2010-01-13 12:33:44
baśka

Kochane, naiwne dziewczyny! Hormony, hormony i feromony!! To potęga! I to one decydują, że Wasze dobre, przyjaźnie rozumowe intencje nigdy nie będą prawdziwe i szczere wobec jakiegokolwiek mężczyzny, będącego potencjalnym dawcą porządanych ("przecież on jest taki mądry, dobry, przyjacielsko opiekuńczy") genów! Zawsze w takim związku tkwi podtekst erotyczny! Wbrew temu, co twierdzicie. I to właśnie jest naturalne.

Życzę każdej z Was, aby Wasi mężowie (czy partnerzy) weszli w taką relację z jakąkolwiek kobietą. Zobaczymy, jak się będziecie czuć. Żona "przyjaciela" jednej z Was po prostu to toleruje, żeby nie wyjść na zazdrosną zołzę. I niewątpliwie nie jest (ręczę za to!) jej przyjaciółką. Ja jej nie zazdroszczę tych mąk, które skrycie przeżywa.

Zastanówcie się głębiej nad antropologicznymi uwarunkowaniami takiego związku.

Pozdrawiam.

Newsletter

Jeśli chcesz być powiadamiana o nowosciach zapisz się do naszego biuletynu