Psyche

Forum - Jak stać się optymistą?

2009-12-10 12:27:20
ilona

Jak stać się optymistą?

Co robić, gdy zawsze, myślimy negatywnie nawet, kiedy nic nie zwiastuje naszej porażki? Ja niestety tak mam i wcale mi się to nie podoba!!! Jak temu zaradzić?
2009-12-10 19:10:20
agnieszka22

Jak stać się optymistą?

Może stosuj afirmacje? I zapytaj siebie dlaczego tak myślisz? Dlaczego sądzisz, że coś się tak potoczy? Odpowiedź, że nie może ci się udać, albo , że tobie zawsze wychodzi wszystko źle nie jest odpowiedzią na to pytanie.
2009-12-11 10:46:48
gosiek

Jak stać się optymistą?

Wydaje mi się że to czy się jest optymistą czy pesymistą to przede wszystkim sprawka genów i wychowania. i bardzo trudno jest to potem zmienić, ale chyba jest to możliwe, choć mi się nie udało.

Poza tym uważam, ze pesymisci są bardziej inteligentni od optymistów, którzy wg mnie czesto zachowuja się jak idioci...Perskie oko

2009-12-11 13:30:23
ilona

Re: Jak stać się optymistą?

gosiek:

Wydaje mi się że to czy się jest optymistą czy pesymistą to przede wszystkim sprawka genów i wychowania. i bardzo trudno jest to potem zmienić, ale chyba jest to możliwe, choć mi się nie udało.

Poza tym uważam, ze pesymisci są bardziej inteligentni od optymistów, którzy wg mnie czesto zachowuja się jak idioci...Perskie oko

Ciekawa opinia.., krzepiącaUśmiech

2009-12-14 10:46:44
monia

Jak stać się optymistą?

A ja uważam że WARTO myśleć pozytywnie - stajemy się wtedy spokojniejsze, mniej nerwowe, lepiej się żyje po prostu. Polecam film YES MAN - zdrowo się uśmiałam a film, choć nieco naiwny, niesie w sobie mądry przekaz. Poza tym polecam kultowe "the secret" - zarówno film , jak i książkę.

Pozdrawiam :)

2009-12-14 12:01:28
diamond

Re: Jak stać się optymistą?

monia:

A ja uważam że WARTO myśleć pozytywnie - stajemy się wtedy spokojniejsze, mniej nerwowe, lepiej się żyje po prostu. Polecam film YES MAN - zdrowo się uśmiałam a film, choć nieco naiwny, niesie w sobie mądry przekaz. Poza tym polecam kultowe "the secret" - zarówno film , jak i książkę.

Pozdrawiam :)

Oglądanie filmów, które sprawiają nam psychiczną przyjemność to dobra opcja! Ja na przykład, gdy  mam zły humor włączam, chyba już nieśmiertelnych, Przyjaciół 

Newsletter

Jeśli chcesz być powiadamiana o nowosciach zapisz się do naszego biuletynu