Psyche

Forum - Jak żyć szczęśliwie , mimo problemów .....

2009-06-20 13:12:20
nadia11

Jak żyć szczęśliwie , mimo problemów .....

Są w życiu każdej kobiety takie chwile , iż wydaje się że nic nie układa się tak jakbyśmy sobie tego życzyli . W pracy jest stresująco , pięniędzy brakuje , wszystko jest pod górkę ...

Wydaje się , że wszyscy dookoła są tacy szczesliwi tylko Ty chodzisz smutna ....Brak Ci apetytu , nie uśmiechasz sie tak jak kiedyś . Oboje z partnerem jesteście zabiegani , na nic nie ma czasu . Swiat tak szybko idzie do przodu , iż chcesz nad wszystkim zapanować , wszystkiemu podołać , lecz problemy mnożą się tylko ......

Chcesz walczyć , ale czasem już nie masz sił . Chcesz krzyczeć , ale starasz się nie użalać nad sobą . Powtarzasz sobie bądz silna , wszystko sie uda , trzeba tylko czasu ......

Czy tak naprawdę jest ? Czy szczęście rzeczywiście zależy tylko od nas , czy możemy to wszystko kontrolowac ?

Wierzę , iż szczescie nas samych , zależy od nas , lecz nie zawsze jest tak jak chcemy . I wtedy jesteśmy rozżaleni i rozczarowani .

Co robić , kiedy zamiast udowadniać sobie i innym , ze jesteś najlepsza .... Czujesz jak powoli sie staczasz , nie wiedząc czemu ..... Jak znalezc sens codziennej radości i pokonać problemy ...... ?

Czasem brakuje mi sił ......

Czy doświadczyłyście czegoś podobnego ?

Jak wyjść na dobre , z przysłowiowego dołka i nie oglądać się za siebie ?

I mimo tego , iż wiele spraw nie udaje się , jak dalej pozytywnie myśleć ?

Pozdrawiam , Nadia x x

2009-06-23 23:55:19
oliwka

Witaj Nadiu:) Hmm nikt się nie kwapi podjąć rzuconego przez ciebie tematu.. dla mnie najlepszym sposobem na zachowanie pogody ducha i doładowanie akumulatorów jest - odsunięcie się od świata zewętrznego z dobra książką i wanną pełną ciepłej wody. Czesto przynosi mi ulgę niekontrolowany .. płacz. To naprawdę skuteczny sposób nawewnętrzne oczyszczenie się z negatywnych emocji - polecam! całuję***

2009-06-25 08:22:16
Wiki

Cieszę się że poruszyłyście ten temat. wiecie, ja dawniej byłam ciągle nieszczęśliwa. Wychowywałam się w nieszczególnym domu, potem problemy sercowe, problemy ze znalezieniem pracy, pieniędzmi.. itd. I tak jest do teraz - krótkie okresy radości przeplatane smutkiem, rozczarowaniem, depresją. Życie nigdy nie było dla mnie bajką.. Czy jest na to jakiś sposób? Zaczęłam szukać - podobnie jak moja poprzedniczka. I znalazłam! Odkryłam ludzi, którzy nauczyli mnie innego spojrzenia na siebie i na świat. Odżyłam. Nie - wreszcie zaczęłam naprawdę żyć.

Każdemu, kto pragnie pzrestać czuć się źle, polecam cudowne książki niesamowitych ludzi: Osho (jest ich tak wiele, ale niech będzie Księga Kobiet), Anthony deMello (szczególnie Przebudzenie)

Uwaga! Prawda będzie boleć, musi boleć, żeby pękły skostniałe przekonania, którymi wszyscy żyjemy niemalże od naszych urodzin! 

Dzięki tym ludziom spostrzegłam, że jedyne szczęście, jedyna radość, tkwi tylko i wyłącznie w chwili, która trwa TERAZ. Każdy tak naprawdę moze być szczęśliwy. Wystarczy szeroko otworzyć oczy..

Być może nie są to sugestie, jakich oczekiwałyście. Ale uwierzcie mi warto przeczytać te dwie książki. Jeśli to zrobicie, wydarzy się jedna z dwóch rzeczy ( w zależności od tego, jak bardzo macie dość własnego cierpienia): albo odrzucicie je w ciemny kąt, albo wasze życie zupełnie się odmieni. 

Czego Wam szczerze życzę:)

pozdrawiam!

2009-06-27 21:44:53
nadia11

Dzięki dziewczyny !

A książki uwielbiam i na pewno przeczytam te polecone przez Wiki , jak tylko będe mieć do nich dostęp.

I mnie też wlaśnie czesto jest tak - dni pełne radośći , latam szcześliwa a pózniej prawie jak depresja. I nie wiem dlaczego tak sie dzieje . Moze mam za mało motywacji i siły aby walczyć . Sprawa głownie rozchodzi sie o naukę , pracę , pieniądze itp . Ale czesto nie mam na to wpływu  . Albo i mam , tylko jeszcze nie odkryłam w sobie tej siły . Czas najwyższy .......

Pozdrawiam , Nadia x x 

2009-12-08 12:52:54
ilona

Dziewczyny! W życiu nie unikniemy problemów. Takie już jest. Jak zachować pogodę ducha? Myślę, że należy cieszyć się nawet z błahostek i doceniać to, co mamy. A poczucie szczęścia wypływa z nas...- z naszego sposobu myślenia

Newsletter

Jeśli chcesz być powiadamiana o nowosciach zapisz się do naszego biuletynu