Miłość, związki, partnerstwo

Forum - związek na odległość

2010-01-18 18:32:31
lyrics

związek na odległość

Jak dbać o związek na odległość? Macie dla mnie jakieś rady?
2010-01-18 20:22:35
mon24

związek na odległość

Nie ma niestety dobrego przepisu na związek na odległość. Sama byłam w takowym przez ponad 4 lata. Mój chłopak był przez pierwsze 3 lata naszego związku w Luksemburgu, potem przeniósł się na studia do Szkocji i dopiero, gdy ukończyłam swoje studia licencjackie w Polsce, przeniosłam się do niego, żeby ten związek nie był już takim nienamacalnym. Mieszkaliśmy przez rok razem. Po roku wyjechałam na wymianę do Niemiec, gdzie obecnie jestem, i niestety nasz związek rozpadł się. Ale to raczej dlatego, że podczas mieszkania razem dopiero zauważyliśmy, że mamy zupełnie inne oczekiwania wobec życia i wobec siebie. Jedyny błąd jaki popełniliśmy, to rzadki kontakt. On miewał takie momenty, że potrafił przez 2 tyg nawet nie napisać, podczas gdy ja pisałam codziennie. Niestety ja zbyt bardzo naciskałam i zbyt bardzo się starałam, z miłości oczywiście. Niestety, jak dopiero po ponad pięciu latach zauważyłam, jemu nigdy aż tak nie zależało. Także ja bym powiedziała, że częsty kontakt jest ważny, ale z obu stron. Facet musi Ci pokazać, że naprawdę chce wiedzieć, co dzieje się u Ciebie codziennie. No i chyba najlepiej by było popracować nad spotkaniami najczęstszymi. A jaka to odległość, jeśli można wiedzieć?? :)
2010-01-18 21:10:35
oliwka

związek na odległość

uważam że związek na odległość na dłuższą metę nie ma szans.. Jeśli to jest tymczasowa rozłąka, to ok, lecz jeśli długoterminowa, to nawet jeśli związek przetrwa, żadna ze stron nie będzie czuła się szczęśliwa.
2010-01-19 10:51:04
lyrics

związek na odległość

Odległość to jakieś 530km:) także nie tak daleko jak z Luksemburga do Polski, ale zawsze odległość;/ Kontakt codzienny i to z obu stron, spotykamy się od raz na dwa tygodnie, czasem raz na miesiąc zależy od dyspozycji czasowych. Mam nadzieję, że to się niebawem zmieni, ale najwcześniej chyba w wakacje;/

Nadal czekam na wasze podpowiedzi:)

2010-01-20 21:27:29
beatka11

związek na odległość

Wydaje mi się, że jeśli uczucie jest mocne i szczere, to związek ma szansę przetrwać, ba, ma nawet szansę się wzmocnić, bo jakże często bywa tak, że gdy dopiero kogoś obok nas brakuje, doceniamy go..

A jak Ty sobie radzisz z tą rozłąką..?

2010-01-20 22:37:17
lyrics

związek na odległość

Póki co jest ok, ale mi ciągle tęskno:) Jakby się dało to bym chętnie zamieniła tą sytuację na bardziej dla mnie komfortową, ale cóż... trzeba czekać, może faktycznie to dobrze na ten związek zadziała, kto wie? spróbuję myśleć optymistycznie
2011-11-07 20:13:54
samotniczka

związek na odległość

mój sie nie udał, od tamtej pory nie wierze w takie związki...
2011-12-28 22:12:38
Rudasek

związek na odległość

mnie sie tez nie udal :-(

ale mojej siostry ciotecznej maz byl 5 lat w USA - nie widzieli sie w tym czasie - i sie udal. Wrocil i sa dalej razem, dzieci wychowuja, w momencie jego wyjazdu chlopcy byli maluszkami...

2012-01-19 09:19:00
przecinek

związek na odległość

Też uważam, że to możliwe! A jak długo byliście razem, zanim zwiększyła się odległość? Mieszkaliście już razem?
2012-01-24 10:33:33
zorra

związek na odległość

Odległośc dla miłosci jest jak wiatr dla ognia. Jeśli ogień jest maleńki to wiatr go zagasi jesli jest to duże ognisko które pali się od lat to wiatr sprawi że jeszcze bardziej zapłonie :)  to byl cytat... ale nie opamietam czyj.
2012-02-01 10:03:58
pogodaducha

związek na odległość

Miłość na odległość wg mnie nie ma szans przetrwania
2012-02-01 10:20:33
na.oko

związek na odległość

zorra, świetnie powiedziane. Tez wierze w związki na odległośc. Ostatnio dowiedziałam się, że związek dwojga moich znajomych przetrwał ich trzyletnią rozłąkę. widywali się może 3 razy do roku, ale co dziennie do siebie pisali, rozmawiali przez telefon, itp. Myślę, że w takich warunkach może się rozwinąc bardzo piękna relacja, oparta na czymś znacznie wiecej niż fizyczność. Ale chyba jest dużo łatwiej, jeśli wsześniej się ze sobą mieszkało, spędziło dużo wspólnego czasu. w przeciwnym razie można byc zakochanym po uczy w wyobrażeniu o kimś, zamiast w tej osobie.
2012-02-02 12:23:30
muchomor

związek na odległość

Miłość, silna miłość ale co to oznacza, co to za miłość za związek jak ludzie miają sznasy się docierać, sprawdzać w codziennym życiu. Bo zycie to nie tylko patrzenie sobie w oczka to tez kłótnie, problemy, troski. Nie jest łatwo być z kimś na ogległość, jeżeli jest powiedziane że to tylko na jakiś czas i wszystko zaplanowane że jest na co czekać to okey, ale takie worzenie się z kimś z miejsca na miejsce jedno tu drugie tam i każde chce czegoś innego to chyba nie ma przyszłoścu

Newsletter

Jeśli chcesz być powiadamiana o nowosciach zapisz się do naszego biuletynu